Phyllis Newman

86, New York City, 15 september 2019, natuurlijke dood

Amerikaans actrice en zangeres. Vooral actief op Broadway, zowel in toneelstukken als musicals. Veel op tv, ook in panels van spelletjes. Enkele filmrollen, aanvankelijk zonder credit, bij voorbeeld in Picnic (Joshua Logan, 1956) en The Vagabond King (Michael Curtiz, 1956). Eerste hoofdrol in Let’s Rock (Harry Foster, 1958), een film die in tegenstelling tot wat de titel aangeeft juist gaat over artiesten die niet uit de voeten kunnen met rock ’n’ roll.

Lees meerPhyllis Newman

Wu Yigong

80, Shanghai, 14 september 2019, doodsoorzaak onbekend

 Chinees regisseur, producent en studiochef. Debuteerde met Ba shan ye yu/Evening Rain (1980) over een dichter tijdens de Culturele Revolutie. Zijn film Cheng nan jiu shi/My Memories of Old Beijing (1983) vormde de Chinese Oscarinzending van dat jaar.

Lees meerWu Yigong

György Konrád

86, Boedapest, 13 september 2019, na een ernstige ziekte

 Hongaars romanschrijver en essayist. Werd in Nederland vooral bekend door zijn optreden in Wim Kayzers beschouwende tv-serie Nauwgezet en wanhopig (VPRO; 1989). Schreef één filmscenario: Kitörés/Breakout (samen met regisseur Peter Bacsó, 1971), alsmede een korte tv-film, Fenn a hegyen (Tamás Seres, 2006).

Lees meerGyörgy Konrád

Mardik Martin

84, Los Angeles, 11 september 2019, beroerte

In Iran geboren Amerikaans scenarioschrijver, docent en scriptdoctor van Armeense afkomst. Groeide op in Irak, maar vertrok in 1959 naar de VS, om economie te studeren maar vooral om de dienstplicht te ontlopen. Studeerde af als scenarioschrijver aan New York University en bleef daar lesgeven. Raakte in 1961 bevriend met student Martin Scorsese en samen schreven ze de korte film It’s Not Just You, Murray! (tevens regie-assistentie; Scorsese, 1964) en het vroege succes Mean Streets (Scorsese, 1973).

Lees meerMardik Martin

László Rajk jr.

70, Boedapest, 11 september 2019, natuurlijke dood

Hongaars architect, decorontwerper en politiek activist. Zoon van de communistische minister László Rajk, die in 1949 na een showproces als “titoïstisch spion” werd geëxecuteerd. De zoon was vanaf 1975 actief in de ondergrondse democratische oppositie, speelde een sleutelrol in de Hongaarse samizdat en kwam op een zwarte lijst te staan als ontwerper.

Lees meerLászló Rajk jr.

Robert Frank

94, Inverness (Nova Scotia), 9 september 2019, natuurlijke dood

In Zwitserland geboren, oorspronkelijk Duits fotograaf en filmmaker. Kreeg in 1945 de Zwitserse en in 1963 de Amerikaanse nationaliteit. Werkte onder meer voor Harper’s Bazaar, in Parijs en Zuid-Amerika. Kreeg grote bekendheid door zijn fotoboek The Americans (1958), met begeleidende teksten van Jack Kerouac. Die schreef ook het scenario van Franks eerste film, het korte Pull My Daisy (samen met Alfred Leslie, 1959): een impressie zonder direct geluid van een bijeenkomst van leden van de Beat Generation, met Kerouac als verteller.

Lees meerRobert Frank