Derek Granger

101, Londen, 29 november, natuurlijke dood

Engels producent en scenarioschrijver. Chef drama van de commerciële zender ITV nam het initiatief tot een grootscheepse en toonaangevende serie gebaseerd op Evelyn Waughs roman Brideshead Revisited (1981). Hij schreef zelf samen met Tim Sullivan de scenariobewerking en nam voor de regie zijn onbekende ITV-protégé Charles Sturridge aan, nadat de oorspronkelijke regisseur Michael Lindsay-Hogg had moeten afhaken wegens agendaproblemen na een lange staking van ITV-personeel in 1979.

Lees meerDerek Granger

Clarence Gilyard

66, Las Vegas, ong. 28 november, na een lange ziekte

Amerikaans bijrolacteur, auteur en theaterdocent aan de Universiteit van Nevada, ook vermeld als Clarence A. Gilyard Jr. Speelde onder meer radarluitenant ‘Sundown’ in Top Gun (Tony Scott, 1986) en terroristisch computerexpert Theo in Die Hard (John McTiernan, 1988).

Lees meerClarence Gilyard

Albert Pyun

69, Las Vegas, 26 november, complicaties van dementie en MS

 In Hawaï geboren Amerikaans regisseur, scenarioschrijver en producent. Productief maker van low-budget genrefilms, vooral science fiction, vaak met cyborgs, martial artists of een combinatie van beide. Debuteerde succesvol met de fantasyfilm The Sword and the Sorcerer (tevens scenario; 1982). Ook de Cannon-productie Cyborg (tevens scenario, met Jean-Claude Van Damme; 1989) bracht minstens twintig keer de bescheiden investering op.

Lees meerAlbert Pyun

Irene Cara

63, New Port Richey FL, 25 november, doodsoorzaak onbekend

Amerikaans zangeres, songwriter en actrice, voluit Irene Cara Escalera. Won een Oscar samen met componist Giorgio Moroder en de andere tekstschrijver Keith Forsey voor de door haar gezongen titelsong Flashdance…What a Feeling van Flashdance (Adrian Lyne, 1983). Eerder vertolkte ze de titelsong en speelde een van de hoofdrollen in de film Fame (Alan Parker, 1980).

Lees meerIrene Cara

Purisa Djordjevic

98, Belgrado, 23 november, natuurlijke dood

Servisch regisseur en scenarioschrijver, eigenlijk Mladomir Djordjevic. Regisseerde sinds 1953 een kleine twintig lange speelfilms, naast vele documentaires en korte films. Drie van de lange films werden geselecteerd voor de competitie van een internationaal A-festival: San/The Dream (1966) in Berlijn, Jutro/The Morning/L’alba di un giorno (1967) en Podne/Noon (1968) in Venetië. Veel van zijn films, die hij ook bijna altijd zelf schreef, ondervonden censuurproblemen in het Joegoslavië van Tito.

Lees meerPurisa Djordjevic

Tamari Schirtladze

93, Tbilisi?, 23 november, natuurlijke dood

Georgisch actrice. Speelde de hoodrol van Eva op gevorderde leeftijd in Dges game oetenebia/Le jour plus long que la nuit (competitie Cannes; Lana Gogoberidze, 1984). Recent was ze te zien als grootmoeder Roesoedan in And Then We Danced/Da tsjven vitsek’vet (Levan Akin, 2019).

Lees meerTamari Schirtladze