Alan Bridges

86, Engeland, 7 december, natuurlijke dood
Engels regisseur. Een van de minst bekende (en ook destijds verrassende) winnaars van een Gouden Palm was in 1973 Alan Bridges. De hoofdprijs van Cannes werd dat jaar ex aequo toegekend aan twee acteursfilms: Jerry Schatzbergs Scarecrow (met Al Pacino en Gene Hackman als daklozen) en de op een roman LP Hartley gebaseerde kostuumfilm The Hireling, waarin een depressieve weduwe (Sarah Miles) troost zoekt bij haar chauffeur (Robert Shaw), maar als deze echt verliefd wordt hem laat vallen voor iemand van haar eigen stand.

Acteren en subtiel drama dat klassenverschil reflecteert waren specialiteiten van de gelouterde BBC-regisseur Bridges, die na een opleiding tot acteur aan de Royal Academy of Dramatic Art (RADA) een van de steunpilaren werd van de eerste bloeiperiode van het televisiedrama. Hij regisseerde menige aflevering van het zogeheten Wednesday Play en maakte in een en hetzelfde jaar (1967) series naar Dickens’ Great Expectations en Hugo’s Les Misérables. Vóór The Hireling maakte hij twee kleine bioscoopfilms: een Edgar Wallace-mysterie, Act of Murder (1964), en Invasion (1966) over de komst van buitenaardse wezens naar het Engelse platteland. Na zijn canonisering bleef Bridges voor tv werken, maar maakte ook een handvol, grotendeels hoog gewaardeerde films: Out of Season (competitie Berlijn, met Vanessa Redgrave en Cliff Robertson; 1975), het Canadese Age of Innocence (met David Warner als pacifistisch onderwijzer; 1977), het Franse, maar Engelstalige La petite fille en velours bleu (tevens scenario, met Michel Piccoli en Claudia Cardinale; 1977) en een tweeluik over de nasleep en de vooravond van de Eerste Wereldoorlog, beide met een all-star cast: respectievelijk The Return of the Soldier (competitie Cannes, naar Rebecca West, met Julie Christie, Glenda Jackson en Alan Bates; 1982) en The Shooting Party (met James Mason, Edward Fox en John Gielgud; 1985).

Tien dagen voor het einde van de opnamen van zijn laatste film Apt Pupil (met Nicol Williamson en Ricky Schroder; 1987) trok de Amerikaanse producent de stop uit de financiering., maar de voorlopige montage is soms wel vertoond. De novelle van Stephen King over de relatie tussen een oude nazi en zijn buurjongen werd later alsnog gemaakt met  Ian Mc Kellen en Brad Renfro (Bryan Singer, 1998). Tot Bridges’ bekendere tv-werk behoren het biografische Shelley (met Jenny Agutter als de auteur van Frankenstein; 1972), een re-make van Brief Encounter (met Richard Burton en Sophia Loren; 1974) en het door Christopher Hampton geschreven Savages (1975).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.