Antonia Bird

62, Londen, 24 oktober, schildklierkanker
Engels regisseur en producent. Maakte de overgang van toneelregie naar televisie en film, waar ze haar naam vestigde met vaak maatschappelijk geëngageerde kwaliteitsproducties. Geboren in een theaterfamilie (vader acteur, moeder zakelijk leider). Begon zelf te regisseren in de jaren 70, toen ook in Engeland progressieve idealen de theaterwereld inspireerden. Werd door de BBC gevraagd in 1985 zeventien afleveringen van de proletarische soap EastEnders te regisseren. Maakte indruk met de vijfdelige serie The Men’s Room (naar Ann Oakleys feministische roman; 1991) en won een BAFTA voor de tv-film Safe (1993) over een groep dakloze jongeren.

Een van hen werd gespeeld door haar favoriete acteur Robert Carlyle, met wie ze later de productiemaatschappij 4WayPictures zou oprichten (de andere twee partners waren criticus Mark Cousins en romanschrijver Irvine Welsh). Haar door de BBC geproduceerde bioscoopdebuut Priest (scenario Jimmy McGovern; 1994) deed veel stof opwaaien door de thematiek van een conservatieve, homoseksuele geestelijke (Linus Roache), geconfronteerd met seksueel misbruik van kinderen.
Het succes van die film leidde tot een ongemakkelijke Hollywoodopdracht, de romantische komedie Mad Love (met Chris O’Donnell en Drew Barrymore; 1995). Terug in Engeland volgden de misdaadfilm Face (1997) en het in Tsjechië gedraaide Ravenous (1999), een intelligente horrorfilm over kannibalisme. Sindsdien alleen televisie, waaronder de eerste vier afleveringen van de serie The Village (2013). Getrouwd met televisie-editor Ian Ilett.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.