Charles Jarrott


83, Woodland Hills CA, 4 maart, prostaatkanker

Engels regisseur en acteur. Zijn twee bekendste films, beide grootscheepse kostuumspektakels, kregen respectievelijk tien en vijf Oscarnominaties, maar er werd er slechts een verzilverd, voor kostuumontwerpster Margaret Furse van Anne of the Thousand Days (1969). Voor deze film, noch voor Mary, Queen of Scots (1971), werd Jarrott zelf genomineerd. De twee ouderwets degelijke, maar wat bleke historische drama’s betreffen respectievelijk het met een onthoofding eindigende huwelijk van koning Hendrik VIII (Richard Burton) en Anna Boleyn (Geneviève Bujold) en een rivaliteit met dezelfde afloop, tussen koningin Elizabeth I (Glenda Jackson) en haar Schotse tegenvoeter Maria Stuart (Vanessa Redgrave).

Ambachtsman Jarrott begon in 1949 als jeune premier en regisseur van het Nottingham Repertory Theatre. Na een tournee door Canada bleef hij daar in 1953 achter en ging spelen in Ottawa en Toronto. Later werd hij dramaregisseur voor de Canadese televisie. Hij debuteerde als bioscoopregisseur met de slechts 58 minuten durende Britse B-film Time to Remember (1962), gebaseerd op een roman van mystery-auteur Edgar Wallace.
Na het success van de twee kostuumfilms vertrouwde Columbia Jarrott een monsterproject toe, de muzikale remake van Lost Horizon (oorspronkelijk Frank Capra, 1937). De nieuwe versie van het verhaal over het sprookjesachtige Himalayarijk Shangri-La (met Liv Ullmann en Peter Finch; 1973) werd een legendarische flop en met de carrière van Jarrott zou het nooit meer goed komen. Hij maakte daarna The Dove (1974), met Joseph Bottoms als een 16-jarige die solo om de wereld zeilt; de Britse Disneyproductie Escape from the Dark/The Littlest Horse Thieves (1976); een verfilming van Sidney Sheldons bestseller The Other Side of Midnight (1977), die enige cultstatus geniet; de Disney-familiefilm The Last Flight of Noah’s Ark (met Bujold en Elliott Gould; 1980), de stripfilm Condorman (1981); de Canadese spionagethriller The Amateur (1981); de biografie van de Canadese roeier Ned Hanlan The Boy in Blue (met Nicolas Cage; 1986); en de weinig vertoonde kleine films The Secret Life of Algernon (1997) en Turn of Faith (2002). Vanaf het einde van de jaren tachtig werkte Jarrott weer voornamelijk voor televisie. Hij maakte biografische televisiefilms over president Eisenhower (Ike, met E.G. Marshall, 1986), paus Johannes XXIII (I Would Be Called John, met Charles Durning, 1987) en Woolworth-erfgename Barbara Hutton (Poor Little Rich Girl, met Farrah Fawcett, 1987). Derde echtgenoot van de Zuid-Afrikaans-Engelse actrice Katharine Blake (1921-1991).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.