Del Negro

ong. 82, Deia (Mallorca), 13 januari, doodsoorzaak onbekend
Amerikaans-Spaans acteur en kunstenaar, voluit Joseph N. Del Negro. Kreeg van Hugo Claus top-billing als Amerikaans soldaat in zijn eerste lange speelfilm De vijanden (1968). In filmblad Skoop vertelde Claus dat hij Del Negro in Parijs op de cover van een modeblad had zien staan, in een bontjas. Omdat er geen budget was voor een dure Hollywoodacteur informeerde Claus naar het model. Het bleek een bijklussende beeldhouwer uit New York, die wel zei lid te zijn van het Amerikaanse Screen Actors Guild. Ook was hij trots op zijn figuratie (nog vóór de credits) in de actiefilm Atout coeur pour OSS117 à Tokyo/Hartentroef in Tokio (Michel Boisrond, 1966). Claus: ‘’Je zag hem met moeite, ergens in de schaduw viel iemand, in een zeer ver shot vanuit een auto en blijkbaar was hij dat.’’

Ook tijdens de opnamen van De vijanden boterde het niet helemaal met de regisseur: ‘’Toen heb ik uiteraard de klassieke listen gebruikt, met lege camera’s en zo, hem gecharmeerd, gevleid.’’ Toch zou Del Negro een paar jaar later een wel zeer gewaardeerde glansrol spelen, als de monnik Gaspar de Carvajal in het conquistadores-epos Aguirre der Zorn Gottes (Werner Herzog, 1972).
Ook speelde Del Negro in films als Les félins (René Clément, 1964),  Is Paris Burning?/Paris brûle-t-il? (Clément, 1966), Vampira (George Moorse, 1971), Sylvie (Klaus Lemke, 1973), Who? (Jack Gold, 1973), Inki (Moorse, 1974), Mansion of the Doomed (Michael Pataki, 1976), Summer Night Fever (Siggi Götz, 1978) en Barcelona sur (Jordi Cadena, 1981). Woonde sinds lang in de kunstenaarskolonie Deia. Schriftelijke bevestiging van (details van) overlijden blijken niet eenvoudig op te sporen, dit bericht is gebaseerd op mondelinge mededelingen van Pim de la Parra en zijn Nederlandse vriendin, de voormalige DJ Charlotte Ribberink.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.