Galina (Pavlovna) Visjnevskaja

86, Moskou, 11 december, doodsoorzaak onbekend

 

Russische sopraan en gelegenheidsactrice. Geboren als Galina Ivanova, behield de achternaam van haar eerste man tijdens het beleg van Leningrad, marineofficier Georgi Visjnevski. Sinds 1952 solist van het Bolsjoitheater, een van de grote operazangeressen van de Sovjet-Unie, bevriend met componist Dimitri Sjostakovitsj en schrijver Aleksandr Solzjenitsyn. Benjamin Britten schreef in 1962 zijn War Requiem met Visjnevskaja in gedachten.

Verliet in 1974 met haar echtgenoot, cellist Mstislav Rostropovitsj, als toonaangevende dissident, het vaderland en vestigde zich in Parijs en New York. Na de val van de Sovjet-Unie (1990) herstelde Gorbatsjov het  staatsburgerschap dat Brezjnev hun in 1978 ontnomen had. Opende in 2002 haar eigen operacentrum in Moskou. Filmregisseur Aleksandr Sokoerov maakte de documentaire Elegija zjizni, Rostropovitsj, Visjnevskaja (2006) een jaar voor de dood van de cellist. Daarna speelde zij de hoofdrol in de speelfilm Aleksandra (Sokoerov, 2007) als een oude vrouw die haar kleinzoon bezoekt in de Tweede TsjetsjeenseOorlog. Eerder te zien in de verfilming van Sjostakovitsj’ opera Lady Macbeth uit het district Mtsensk als Katerina Izmailova (Michaïl Sjapiro, 1967)

en met Rostropovitsjin de verfilming van Aleksandr Ostrovski’s toneelstuk Provintsjalnyj benefis/Provincial Benefits (Aleksandr Belinski, 1993). Publiceerde memoires als Galina, A Russian Story (1984) .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.