James Salter

90, Sag Harbor NY, 19 juni, natuurlijke dood

Amerikaans (scenario)schrijver en regisseur, geboren als James Arnold Horowitz. Veranderde in de jaren 60 ook officieel zijn achternaam in het pseudoniem Salter. Op hoge leeftijd succesauteur van de roman All That Is (2013), na een lange loopbaan als vooral door andere schrijvers gewaardeerd romancier. Aanvankelijk vooral werkzaam als scenarioschrijver. Zo werd zijn script voor de documentaire Team Team Team (samen met regisseur Lane Slate, 1962) bekroond in Venetië en bewerkte hij het verhaal van Leonviola voor de in Cannes in competitie vertoonde speelfilm The Appointment (met Omar Sharif en Anouk Aimée; Sidney Lumet, 1969). Bekendste script was voor de allegorische sportfilm Downhill Racer (met Robert Redford en Gene Hackman; regiedebuut van Michael Ritchie, 1969).


Een ander speciaal voor Redford geschreven script werd niet gefilmd, maar vormde de basis voor zijn roman Solo Faces (1979). Wel schreef Salter nog de film Threshold (met Donald Sutherland; Richard Pearce, 1981). The Hunters (met Robert Mitchum en Robert Wagner; Dick Powell, 1958) was gebaseerd op Salters gelijknamige roman over zijn avonturen als oorlogspiloot.
Ook was Boys (met Winona Ryder; Stacy Cochran, 1996) gebaseerd op de novelle Twenty Minutes en de korte film Last Night (Sean Mewshaw, 2004) op een ander verhaal van Salter. In zijn Hollywoodperiode, die de schrijver later betreurde, regisseerde hij zelfs een lange speelfilm. Three (1969), geschreven door Irwin Shaw, speelt zich af in Italië en aan de Franse Rivièra en gaat over twee mannen die dingen naar de hand van een mysterieuze vrouw (Charlotte Rampling).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.