Katerina Golubeva


44, Parijs?, 14 augustus, doodsoorzaak onbekend

Russisch actrice. Muze en geliefde van twee grote regisseurs, die beiden haar schoonheid optimaal benutten in opmerkelijke films. Voor haar echtgenoot en vader van haar drie kinderen, de Litouwse regisseur Sharunas Bartas, speelde ze de hoofdrol in Trys dienos/Drie dagen (1992), over de ontmoeting tussen twee Litouwse jongens en twee Russische meisjes in Kaliningrad. Later werd ze de partner van de Franse regisseur Léos Carax, voor wie ze speelde in het onderschatte meesterwerk Pola X (1999), tegenover de eveneens jonggestorven Guillaume Depardieu. Bartas speelt in de film een charismatische dirigent.

Geboren in Leningrad als Jekaterina Goloebjova. Debuut in de Mosfilmkomedie Grazjdane vselennoj/Citizens of the Universe (Nikolai Spiridenko, 1984). Na nog enkele verre van vernieuwende Sovjetproducties kreeg haar loopbaan een andere wending door de ontmoeting met Bartas. Ze speelde ook in zijn films Koridorius/The Corridor (1995) en Few of Us (1996), en was coscenarist van zijn Portugees-Litouws-Franse coproductie A casa/The House (1997), waarin Carax de hoofdrol speelde tegenover Valeria Bruni-Tedeschi. In diezelfde periode was ze ook te zien in de Franse film J’ai sommeil (Claire Denis, 1994) en twee Nederlandse producties: de korte film Solina (Jacco Groen, 1994) en de hommage aan Marguerite Duras Sur place (Paul Ruven, 1996). Daarna verhuisd naar Frankrijk en opvallend in films als Twentynine Palms (Bruno Dumont, 2003) en L’intrus (Denis, 2004). De plotselinge dood van Golubeva werd aangekondigd door een advertentie in de krant Libération en is verder omgeven door raadsels.

Update:Verschillende bronnen op internet noemen zelfdoding als doodsoorzaak. Op 24 september meldde Paul Ruven op zijn Facebookpagina dat Golubeva voor een trein was gesprongen.

1 gedachte over “Katerina Golubeva”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.