L. M. Kit Carson

73, Dallas, 20 oktober, longontsteking
Amerikaans acteur, (scenario)schrijver en producent, voluit Lewis Minor Carson. Speelde op een aantal cruciale momenten een rol in de filmgeschiedenis. Zo schreef hij de scenariobewerking van Sam Shepards toneelstuk voor de gelijknamige film Paris, Texas (Wim Wenders, 1984), die een Gouden Palm won. Hunter Carson, zoon uit zijn huwelijk met actrice Karen Black, speelde de rol van het zoontje van Nastassia Kinski. De uit Texas afkomstige Kit Carson ontleende zijn eerste bekendheid aan de titelrol in de fakedocumentaire David Holzman’s Diary (Jim McBride, 1967), een van de eerste indie filmhits.


Later schreef hij met dezelfde regisseur Breathless (McBride, 1983), een Amerikaanse remake van À bout de souffle (Jean-Luc Godard, 1963). Ook schreef Carson de documentaire The Lexington Experience (Lawrence Schiller, 1971) en maakte hij een documentair portret van Dennis Hopper op de set van The Last Movie (Hopper, 1972), getiteld The American Dreamer (tevens scenario; Schiller en Carson, 1971).
Ook schreef hij de speelfilm Chinese Boxes (tevens acteur; Christopher Petit, 1984) en sleutelde mee aan het script van The Last Word (Roy Boulting, 1979), waarin zijn vrouw Karen Black een van de hoofdrollen speelde. Schreef ook The Texas Chainsaw Massacre 2 (Tobe Hooper, 1986), twee afleveringen van de tv-serie The Hitchhiker (1987) en enkele low-budget-films. Als vriendendienst aan de broertjes Owen en Luke Wilson produceerde Carson een korte zwart-witfilm waar ze in speelden, Bottle Rocket (Wes Anderson, 1994) en hielp twee jaar later als coproducent er een lange versie van te maken, met dezelfde regisseur en acteurs (1996), het speelfilmdebuut van Anderson.
Produceerde ook Hurricane/Hurricane Streets (Morgan J. Freeman, 1997) en coproduceerde The Crow: Wicked Prayer (Lance Mungia, 2005). Als acteur maakte Carson een comeback in Running on Empty (tegenover River Phoenix; Sidney Lumet, 1988), was als David Holzman kort te zien in de fakedocumentaire Lisa Picard Is Famous (Griffin Dunne, 2000) en trad op in CQ (Roman Coppola, 2001) en de korte film Bastard (Kirsten Dunst, 2010). Ook is Carson een van de 160 underground filmmakers die worden geportretteerd in Birth of a Nation (Jonas Mekas, 1997).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.