Piet Hein Honig


52, Deventer?, 11 oktober, hersentumor

Nederlands encyclopedist. Publiceerde twee onovertroffen naslagwerken met biografische gegevens over acteurs en regisseurs. In 1984 verscheen zijn Acteurs- en kleinkunstenaarslexicon, dat door de forse omvang (1082 pagina’s) bekend zou worden als ‘de dikke Honig’. De voormalige bankemployé verzamelde daarin gegevens over 3200 Nederlandse acteurs en cabaretiers uit de voorgaande honderd jaar. De accurate personalia en mini-biografieën, alsmede de tamelijk complete lijsten van theater-, televisie- en filmproducties waar ze aan meewerkten, worden nog steeds veelvuldig geraadpleegd, ook al vond in de erop volgende kwart eeuw geen aanvulling meer plaats. Acht jaar later, in 1992, verscheen een nog kloeker en ambitieuzer boek, dat gelijktijdig in het Nederlands en het Duits uitkwam. Samen met collega Hanns-Georg Rodek verzamelde hij in 100.001 – Encyclopedie van de internationale showbusiness in de 20ste eeuw (1072 pagina’s) de basisgegevens van rond de honderd duizend acteurs en regisseurs uit binnen- en buitenland: artiestennaam, geboortenaam, geboortedatum, beroep en eventueel sterfdatum en familierelaties met vakgenoten. Piet Hein legde er eer in om door uitgebreide research in archieven en gemeentelijke administratiesystemen de enige juiste gegevens boven water te krijgen.

Het in eigen beheer uitgegeven, zeldzaam te vinden standaardwerk had veel geld gekost. In de jaren die volgden was ook Honig zelf moeilijk te bereiken. Hij liet enkele relaties weten dat hij zich een tijdje schuil moest houden, om vage redenen die vermoedelijk met schuldeisers te maken hadden. Enige jaren terug dook hij weer op, vooral dankzij inventariserende werkzaamheden voor het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum.

8 gedachten over “Piet Hein Honig”

 1. Het is me een groot genoegen te mogen melden dat ik de eerste journalist was die in 1984 over het Acteurs- en Kleinkunstenaars Lexicon van Piet Hein Honig publiceerde. We ontmoetten elkaar in de pauze van een toneelvoorstelling in de foyer van de oude Deventer schouwburg.

  Beantwoorden
 2. De teksten van het lexicon uit 1984 zijn door het Theater Instituut Nederland gedigitaliseerd en ingebracht in de Theaterencyclopedie (www. theaterencyclopeide.nl). Daar blijft erfenis van Piet Hein Honig levend en wordt deze geactualiseerd door bezoekers.

  Beantwoorden
 3. Ik heb beide boeken van hem en ken hem via brieven schrijven. Hij heeft voor mij diverse brieven door gestuurd naar een acteur van wie ik later ook post heb gekregen. Zijn boeken zijn informatief en zijn brieven waren gezellig en leuk. Wat jammer dat zo een groot man zo jong moest sterven. Als filmfanaat zijn deze boeken voor mij uniek. Ik ben god dankbaar dat ik deze man heb mogen leren kennen.

  Beantwoorden
 4. Piet Hein's boeken ( Acteurs- en Kleinkunstenaars Lexicon,de100001, Matha Walden, Legende van een Leven) werden door mij grafisch vorm gegeven. We werden goede vrienden en verkeerden op op een zelfde golflengte. In 1993 vertelde hij me dat hij een poging tot verwurging door een destijds zeer bekende acteur en vermeende vriend had overleefd. Hij toonde mij de sporen ervan. Hij wilde het buiten de publiciteit houden om de bewuste acteur niet in verlegenheid te brengen. PH had een schuld aan mij die ik hem had kwijtgescholden. In de lente van 2009 belde hij mij met de boodschap dat hij alsnog van plan was mij te betalen. Voor het zover kwam overleed hij. Bijna tegelijk met de bewuste acteur. TdH

  Beantwoorden
 5. Mooi geschreven verhaal. Alleen vind ik het noemen van 'mogelijke schuldeisers' nogal ver gaan. Dit is niet zeker. Dan moet het ook niet worden genoemd. Piet-Hein was een kundig man.

  Beantwoorden
 6. Ik realiseer me nu hoe bijzonder het is geweest dat ik begin 90er jaren regelmatig bij Piet Hein thuis was. Hij hield van mijn instrumentale muziek, nam m'n grote keyboard vaak mee naar Holten alwaar wij dan nachtenlang doortrokken met muziek maken. Minimaal 1 tot 2 keer per week hing Piet Hein aan de telefoon en de gesprekken konden uren duren. Hij was present op m'n eerste cd-presentatie. Ik wist in die tijd bijna niets van hem af. Had z'n boek gekregen, ook omdat ik erin stond. Nu ik zo hier en daar lees wat voor beschermend bestaan hij leidde en bijna niemand tot zijn domein toeliet, vind ik het des te opmerkelijker en heel bijzonder dat hij juist mij talloze malen malen toeliet in z'n huis.

  Beantwoorden
 7. Ik heb Piet Hein Honig echt gekend 1 keer bij hem thuis geweest in 90 jaren.hij had mij twee boeken gegeven zonder betalen als dank met hulp met zoeken naar acteurs.ik had hem veel geholpen. Mijn naam staat ook in achter boek,als dank voor hulp.we zijn bijna dezelfde leeftijd.helaas jong overleden nog geen 52.helaas kon ik niet naar begrafenis omdat zijn familie had mijn adres gevonden.via email en adres.op die dag dat hij werd begraven kreeg ik rouwkaart. helaas al te laat.Ik ben hem nooit vergeten. dank u.Henk van den Hoorn Putten.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.