Roger Ebert

70, Chicago, 4 april, kanker

 

Amerikaans filmcriticus en gelegenheidsscenarist. Zonder twijfel de hoogst gewaardeerde en vermoedelijk de meest gelezen filmrecensent van de wereld, sinds 1967 verbonden aan Chicago Sun-Times, maar ook publicerend op zijn eigen website en over veel meer dan film op Twitter (ruim 843.000 volgers). Onderscheidde zich door zijn trefzekere en scherpe taalgebruik en geprofileerde smaak, die zowel kunstzinnige als publieksfilms op eigen merites beoordeelde. Was een held van de cinefiel en van de gewone filmconsument, ook door het succes van het televisieprogramma At the Movies with Gene Siskel & Roger Ebert (1982-99), waarin het duo critici met een duim omhoog of omlaag elke besproken film uiteindelijk van een zeer begrijpelijk predicaat voorzag.

Ebert was ook de eerste filmcriticus die voor zijn werk een Pulitzerprijsontving (2003). Na een operatie wegens speekselklierkanker kon hij niet meer spreken, maar bleef films kijken, festivals bezoeken en vooral als een bezetene publiceren, mede dankzij een hechte samenwerking met zijn vrouw Chaz Hammelsmith. Tot Eberts ongelooflijk rake voorspellingen behoren die over een grote politieke toekomst voor de jonge senator van IllinoisBarack Obama (2004) en de Oscar voor beste film voor Argo (Ben Affleck, 2012) in september vorig jaar, direct na de eerste vertoningen in Toronto.

Ebert was de coauteur van enkele scenario’s van films van zijn goede vriend Russ Meyer: Beyond the Valley of the Dolls (1970), Up! (pseudoniem ReinholdTimme; 1976) en Beneath the Valley of the Ultra-Vixens(pseudoniem R. Hyde; 1979).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.