Tatjana (Jevgenjevna) Samojlova

80, Moskou,  4 mei, hartaandoening en hoge bloeddruk
Russisch actrice, dochter van acteur Jevgeni Samojlov. Bijnaam: de Russische Audrey Hepburn. Maakte grote indruk als ‘eekhhoorntje’ Veronika, de vrouw die afscheid moet nemen van een soldaat in de Tweede Wereldoorlog, in het met een Gouden Palm bekroonde Letjat zjoeravli/Als de kraanvogels overvliegen (Michail Kalatozov, 1957).

Studeerde eerst ballet aan de opleiding van het Stanislavskitheater en daarna als actrice aan het Sjoeksjin Instituut, beide in Moskou. Debuteerde nog tijdens haar opleiding met een rolletje in de film Meksikanets/De Mexicaan (Vladimir Kaploenovski, 1955). Ook in Neotpravlennoje pismo/De niet verzonden brief (top-billed; Kalatozov, 1959), Leon Garros isjtsjet droega/Vingt mille lieues sur la terre (Marcello Pagliero, 1960), het Hongaarse Alba Regia (top-billed; Mihály Szemes, 1961), Italiani brava gente (Giuseppe De Santis, 1964) en de titelrol in Anna Karenina (top-billed; Aleksandr Zarchi, 1967).
Na de dooiperiode onder partijleider Nikita Chroesjtsjov, waarmee haar grootste triomf nauw verbonden was, vond Samoilova in de Brezjnev-tijd moeilijker emplooi. Ze speelde in het onvoltooide Neatsjajannje radosti (Roestam Chamdamov, 1972), Okean/The Ocean (Joeri Vysjinski, 1974), Vozvrata njet/No Return (Aleksej Saltykov, 1975), Brilljanty dlja diktatoery proletariata/Diamanten voor de dictatuur van het proletariaat (Grigori Kromanov, 1977), 24 chasa/24 uur (Aleksandr Atanesjan, 2000), Daleko ot Sanset Boelvara/Far from Sunset Boulevard (Igor Minajev, 2006) en Nirvana (Igor Volosjin, 2008), maar geen van die films kwam ook maar in de buurt van de roem die Kalatozovs film haar bezorgde. Samen met andere beroemde Sovjet-actrices was ze te zien in de documentaire Njet smjerti dlja menja (Renata Litvinova, 2002).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.