Tom Zickler

55, Berlijn, 2 september 2019, na een korte ziekte.

Duits producent. Een van de meest succesvolle producenten in Duitsland van de laatste twintig jaar, vooral dankzij een intensieve samenwerking in de maatschappijen Mr. Brown Entertainment en Barefoot Films met acteur en regisseur Til Schweiger. Het succes van zijn producties diende ook als een nieuwe impuls voor de filmstudio’s van Potsdam-Babelsberg, met wie Zickler in 2017 de gemeenschappelijke maatschappij Traumfabrik Babelsberg oprichtte, met als doel het entameren van Duitse producties.

Zickler en Schweiger raakten bevriend toen zij beiden werkten in de nadagen van de Oost-Duitse DEFA-studio. Na de val van de Muur maakte Zickler een doldrieste reis naar de Verenigde Staten, het Land van de Vrijheid, die later de inspiratie zou vormen voor zijn speelfilmproductie Friendship! (Markus Goller, 2010), de grootste lokale bioscoophit van dat jaar.

Dat gold ook voor de eerste productie van Zickler en Schweiger, de road movie Knockin’ on Heaven’s Door (Thomas Jahn, 1997). Andere blockbusters waren Keinohrhasen(Schweiger, 2007; 6,3 miljoen bezoekers) en Honig im Kopf (Schweiger en Lars Gmehling, 2014; 7 miljoen bezoekers). Buiten het Duitse taalgebied kenden de producties van Zickler veel minder succes. Onder meer: Der Eisbär (Schweiger en Granz Henman, 1998), Falling Rocks (Peter Keglevic, 2000), The Antman (Christoph Gampl, 2002), Barfuss (Schweiger, 2005), One Way (Reto Salimbeni, 2006), Zweiohrküken (Schweiger, 2009), Kokowäah (Schweiger, 2011), Schutzengel (Schweiger, 2012), Kokowäah 2 (Schweiger en Torsten Künstler, 2013) en Traumfabrik (Martin Schreier, 2019).

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.